Skip to main content
jeugdtraining tenniskids

Wat is Tenniskids?

Bij TV Heerhugowaard wordt les gegeven volgens de methode Tenniskids van de KNLTB. Tenniskids is het KNLTB tennisprogramma voor kinderen t/m 12 of 13 jaar. Met speciale ballen, rackets, banen en oefeningen leert zelfs de jongste jeugd de sport razendsnel te spelen en leuk te vinden. Kinderen worden direct in een team met leeftijdsgenootjes geplaatst. Zo maken ze snel nieuwe vriendjes en werken ze samen naar duidelijke doelen toe. Dat is niet alleen goed voor de fysieke, maar ook voor de sociale vaardigheden. Plezier en samenspel; daar draait het om bij Tenniskids.

tenniskidsopbouw

Binnen Tenniskids:

  • Spelen kinderen al heel snel wedstrijdjes;
  • Worden kinderen meteen opgenomen in een team;
  • Leren kinderen op een leuke manier de juiste techniek:
  • Ontwikkelen ze zich niet alleen met het racket maar in hun algehele coördinatie en sportbewustzijn.

Rood, oranje en groen

Tenniskids is geheel afgestemd op de leeftijd en mogelijkheden van kinderen. Daardoor leren ze het spel razendsnel spelen en dat is natuurlijk hartstikke leuk ! Drie kleuren brengen hun vooruitgang in kaart: rood, oranje en groen. Blauw bieden wij bij TV Heerhugowaard (nog) niet aan, hele jonge kinderen worden bij leeftijdsgenootjes in een rode groep geplaatst.  De kleuren overlappen elkaar voor een groot deel, waardoor kinderen van een bepaalde leeftijd in verschillende kleuren kunnen worden ingedeeld, afhankelijk van hun niveau. De trainers bepalen (vaak na een gratis proefles) in welke kleur een kind het beste past.
tenniskidsroodtenniskidsoranjetenniskidsgroen

Rood

In Tenniskids Rood maken kinderen van 4 t/m 11 jaar kennis met het tennisspel. Ze leren de basisvaardigheden op het gebied van bewegen en coördinatie. Kinderen die tennissen in rood maken kennis met leuke activiteiten en spelen korte wedstrijden in de Rode competitie die in het voor- en najaar op zondagochtend wordt gespeeld. Er wordt in rood gespeeld met een zachte rode bal op een minibaan (6x12 meter). Het racket is tussen de 43 en 58 cm. Het gaat vooral om het plezier en het meedoen en niet om winst of verlies. De standen van de individuele wedstrijdjes worden niet bijgehouden.

Oranje

In de volgende fase van Tenniskids wordt gewerkt aan de verdere ontwikkeling. De kinderen (7 t/m 12 jaar) leren nieuwe slagen en technieken die hen helpen om uiteindelijk te kunnen spelen op een grote baan. Er wordt gespeeld op een driekwartbaan (een volledige baan die in de lengte is ingekort tot 18 meter). Er wordt gespeeld met een bal die geschikt is voor het spelen op een driekwartbaan (zachter en lichter dan een gele tennisbal). Het racket is tussen de 56 en 63,5 cm. De wedstrijden worden steeds langer en in deze fase kunnen kinderen deelnemen aan de Oranje competitie die in het voor- en najaar op zondagochtend wordt gespeeld. Ook hier is de focus vooral gericht op het plezier en het meedoen. Er wordt wel genoteerd wie de wedstrijdjes wint, de maar standen worden niet bijgehouden (dus alleen Jantje wint en Pietje verliest).

Groen

Dit is de laatste fase in de voorbereiding op ‘hele baan’ tennis. De kinderen zijn 10 t/m 13 jaar oud. Kinderen in deze leeftijd zijn groter en in staat om de hele baan te bestrijken. Er wordt dan ook op een 'hele baan' getennist. Bij de dubbels wordt er gespeeld in het dubbelveld, dus inclusief de tramrails. Technieken, tactieken en atletisch vaardigheden worden in deze fase verder ontwikkeld. De wedstrijden worden weer wat langer en het wedstrijden spelen speelt een steeds belangrijkere rol. De Tenniskids competitie die bij deze fase hoort is de groene competitie, die in het voor- en najaar op zondagochtend wordt gespeeld. Er wordt in groen gespeeld met een langzame groene bal die geschikt is voor tennis op een hele baan en met een racket dat tussen de 63,5 en 66 cm lang is.

 Kinderen die te oud zijn om in groen te spelen of kinderen die toe zijn aan het spelen op een volledige baan met een “normale” gele tennisbal vallen onder de categorie Junioren.

Informatie daarover vindt u hier: www.tvheerhugowaard.nl/training/jeugd6totenmet17jaar/junioren13totenmet17jaar

Wilt uw kind een proefles ? Vraag deze dan aan via: https://www.tvheerhugowaard.nl/Training/Gratisproeflesjeugd

Weer Heerhugowaard

baanhuren